9 Μαρτίου 2013

Η ταρίχευση ηγετών ως τεχνική “αιωνιότητας”

0 σχόλια

O Ούγκο Τσάβες θα είναι ο δεύτερος ηγέτης Λατινοαμερικάνικης χώρας που θα ταριχευτεί, μετά την “αγία” Εβίτα Περόν

Η ταρίχευση ηγετών ως τεχνική “αιωνιότητας”
Όταν το ταριχευμένο σώμα του Ούγκο Τσάβες θα αρχίσει να εκτίθεται σε ένα γυάλινο φέρετρο κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, θα μπει στο "κλαμπ"  τουλάχιστον οκτώ άλλων ηγετών  τα λείψανα των οποίων θα υπάρχουν για πάντα...ή τουλάχιστον για όσο διάστημα θα μπορούν οι κυβερνήσεις τους να τα διατηρήσουν.
Αν και η ταρίχευση και η έκθεση σε μαυσωλείο ,ως τεχνική "αιωνιότητας" , είναι κυρίως κομμουνιστική μέθοδος στον σύγχρονο κόσμο, εν τούτοις φαίνεται τελικά ότι ακολουθείται και από άλλες κυβερνήσεις όταν υπάρχει η ανάγκη να κρατηθεί "ζωντανός" ένας λαοφιλής ηγέτης.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, θα είναι ο δεύτερος  ηγέτης Λατινοαμερικάνικης χώρας που θα ταριχευτεί, μετά την "αγία" Εβίτα Περόν της Αργεντινής.

Όταν,τον Ιούλιο του 1952,  η Εβίτα πέθανε σε ηλικία 33 ετών, ο Περόν ταρίχευσε το πτώμα της και το εξέθεσε σε δημόσιο προσκύνημα.

 Ο Ρώσος “πατερούλης” Ιωσήφ Στάλιν είναι, μετά τον Λένιν (φωτ), ίσως ο πιο γνωστός δυτικός ηγέτης που ταριχεύτηκε προκειμένου ο ίδιος, η ζωή και τα έργα του να μείνουν “ζωντανά” στην μνήμη των ανθρώπων.

Το ταριχευμένο σώμα του Στάλιν (1953), παρέμεινε σε έκθεση για περίπου δέκα χρόνια δίπλα στη μούμια του Λένιν στο μαυσωλείο της Μόχας

Οι Ρώσοι φαίνεται ότι ενέπνευσαν τους Βορειοκορεάτες σε παρόμοιες ... εκθέσεις. Το 1994, μια ρωσική ομάδα βοήθησε να ταριχευτεί το σώμα του Κιμ ιλ Σουνγκ, ιδρυτικού  πρόεδρος της Βόρειας Κορέας.  
Όταν το 2011 απεβίωσε και ο γιος του, προεδρος Κιμ Γιονγκ Ιλ , Ρώσοι επιστήμονες πήγαν πάλι στην Πιονγκγιάνγκ για να βοηθήσουν στην ταρίχευση.

Ο αείμνηστος ηγέτης βρίσκεται σε μια σαρκοφάγο από γυαλί με φιλτραρισμένο φώτα, που κάνουν το πρόσωπό του να φαίνεται ροδοκόκκινο και υγιές

Όμως, οι δύο ηγέτες της βόρειας Κορέας δεν είναι οι μόνοι Ασιάτες που πέρασαν με αυτή την μέθοδο στη αιωνιότητα. Ο  Βιετναμέζος επαναστάτης  Χο Τσι Μινχ, ο οποίος πέθανε το 1969,  ταριχεύτηκες και μπήκε σε  μαυσωλείο στο Ανόι το οποίο χτίστηκε σύμφωνα με το μαυσωλείο του Λένιν ενώ η μούμια του ηγέτη της Κίνας, σοσιαλιστή Μάο Τσε Τουνγκ, έχει παραμείνει σε ένα μαυσωλείο στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου από το Μάιο του 1977 .

Ο ηγέτης της Κινεζικής Επανάστασης πέθανε στις 9 Σεπτεμβρίου 1976 αλλα παρεμένει...ζωντανός μέχρι σήμερα

Πάντως, το βραβείο της ωραιότερης ίσως ταρίχευσης πηγαίνει σε αυτούς που "ανέλαβαν" τον εξόριστος δικτάτορας των Φιλιππίνων Φερντινάντο Μάρκος. Ο Μάρκος  πέθανε το 1989, ταριχεύτηκε και από το 1993, που η κυβέρνηση επέτρεψε την επιστροφή της σωρού του στις Φιλιππίνες, εκτίθεται σε άριστη κατάσταση  σε δημόσιο μαυσωλείο στα βορειοδυτικά της χώρας.

Το σώμα του Τσάβες θα έχει ίσως την ίδια- αν όχι πιο εξελιγμένη- ταρίχευση καθώς  ο ταριχευτής του Μάρκος έχει ήδη προσφέρει τις υπηρεσίες του και προτρέπει τις αρχές της  Βενεζουέλας  να ξεκινήσουν τη διαδικασία όσο το δυνατόν νωρίτερα, πριν αυτή γίνει "πιο δύσκολη". Παρά όμως τις ανησυχίες του, ως άψογος επαγγελματίας, υπόσχεται: “Θα επεξεργαστούμε οποιονδήποτε, οπουδήποτε”...
24h.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου