22 Νοεμβρίου 2014

Η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ μετά τη ρήξη Παπανδρέου-Βενιζέλου

0 σχόλια
Τα αποτελέσματα από την μετωπική σύγκρουση και τη βόμβα Παπανδρέου. Η άρνηση Βενιζέλου στην πρόταση για συνέδριο και η στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ.

Αναβρασμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ μετά την χτεσινή βόμβα Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να γίνουν «όλα από την αρχή» στο Κίνημα με τη διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου του Κινήματος και εκλογή νέας ηγεσίας.
Ο Γ.Παπανδρέου προκάλεσε τον Ε.Βενιζέλο να προχωρήσει σε κομματικές διαδικασίες, υπογράφοντας ουσιαστικά την πρώτη πράξη του διαζυγίου με τον σημερινό Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Με την πρότασή του ο Γιώργος Παπανδρέου, προσέφερε ουσιαστικά πολιτική κάλυψη σε όσα στελέχη του Κινήματος είχαν ζητήσει μέχρι σήμερα να πραγματοποιηθούν εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ (Θ. Μωραΐτης, Φ. Σαχινίδης, Μ. Χρυσοχοΐδης και Μ. Καρχιμάκης με την συλλογή 4.000 υπογραφών) που θα οδηγήσουν στην εκλογή νέας ηγεσίας στο Κίνημα. Παράλληλα ο Γ. Παπανδρέου, έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος της Δημοκρατικής Παράταξης εάν δεν διοργανωθεί ανοιχτό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για να αποφασιστεί η φυσιογνωμία, οι θέσεις αλλά και να αναδειχτεί η ηγεσία του Κινήματος.
Με άλλα λόγια, προκάλεσε τον Ευ. Βενιζέλο να προχωρήσει σε κομματικές διαδικασίες, υπογράφοντας ουσιαστικά την πρώτη πράξη του διαζυγίου με τον σημερινό Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα δημοσιεύματα του TheTOC για την κατάσταση στην οποία οδηγείται το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου, ξεκαθάρισε με την χτεσινή του στάση ότι δεν ενδιαφέρεται ο ίδιος για αξιώματα αλλά είναι αποφασισμένος να μην συναινέσει άλλο με την ηγεσία του Ευ. Βενιζέλου.
Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται κοντά στον Γ. Παπανδρέου, ήδη από χτες πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανά την επικράτεια έχουν εκφράσει την στήριξή τους στον ίδιο και την πρωτοβουλία του, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί το κύμα στήριξης. Αυτό το Σαββατοκύριακο σε 14 πόλεις της επικράτειας είχαν προγραμματιστεί και διοργανώνονται συγκεντρώσεις στελεχών κάτω των 35 ετών που βρίσκονται κοντά στις απόψεις και τις αντιλήψεις του Γιώργου Παπανδρέου.
Διοργανώνονται συγκεντρώσεις στελεχών κάτω των 35 ετών που βρίσκονται κοντά στις απόψεις και τις αντιλήψεις του Γιώργου Παπανδρέου
Οι ίδια πηγές σημειώνουν ότι η παρέμβασή του, απευθύνθηκε με επιτυχία σε πλήθος πρώην μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ανησυχούν για το μέλλον της παράταξης και διαφωνούν με τις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό, σημειώνουν ότι μετά από πολλά χρόνια η πολιτική τοποθέτησή του και η πρότασή του, σε συνδυασμό με την άρνηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να προκηρύξει έκτακτο συνέδριο, καταγράφουν μία νίκη για τον πρώην πρωθυπουργό έναντι του Ευ. Βενιζέλου, στο επίπεδο των πρώτων εντυπώσεων.
Παράλληλα η πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος με τη Δημοκρατική Παράταξη φαίνεται ότι θα συμπαρασύρει μία σειρά βουλευτών και πολιτευτών του ΠΑΣΟΚπου δεν θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της ΔΗΠΑΡ, εάν δεν γίνει συνέδριο θέσεων και αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πρόβλημα εκλογικής επιβίωσης στο Κίνημα και στη Δημοκρατική Παράταξη με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα.

Η απάντηση Βενιζέλου και η διαμάχη με τον Γιώργο Παπανδρέου

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην απάντησή τουκατηγόρησε τον Γ.Παπανδρέου ότι με την πρότασή του απειλεί την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, αφήνοντας αιχμές για την απουσία του από την εγχώρια πολιτική σκηνή 
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην απάντηση που εξέδωσε χτες το βράδυ, ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τον Γ.Παπανδρέου, ότι με την πρότασή του δημιουργεί τριγμούς και απειλεί την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα, αφήνοντας αιχμές για την απουσία του από την εγχώρια πολιτική σκηνή αλλά και τις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 3 χρόνια.
«Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι από τις τελευταίες 1.000 ημέρες τις 800 ο πρώην πρωθυπουργός ήταν στο εξωτερικό και απουσίαζε και από κάθε κομματική διαδικασία», αναφέρουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν στην σφαίρα επιρροής του Ευ. Βενιζέλου. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με την αρνητική απάντηση που έδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με την πρόταση για συνέδριο, φαίνεται αποφασισμένη να οδηγήσει τη σύγκρουση στα άκραεπιρρίπτοντας ευθύνες στον πρώην Πρωθυπουργό ότι προκαλεί προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή σε μία περίοδο όπου διακυβεύεται η πορεία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και η μετα-μνημόνιο εποχή.
Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ καταγράφονται εκφράσεις που αφήνουν υπόνοιες ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ψηφίσει στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με τον πρώην πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα είναι ραγδαίες και αναμένεται να υπάρξουν δηλώσεις στήριξης των επιλογών του Ευ. Βενιζέλου στην κόντρα με τον Γ. Παπανδρέου.Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε όχι στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου προτάσσοντας τα εθνικά θέματα και τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, εννοώντας ευθέως ότι κάθε άλλη πολιτική κίνηση βάζει φωτιά στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας της χώρας. 

www.thetoc.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου